Mitä on stevia?


Auringonkukkain (asteraceae) sukuun kuuluva stevia rebaudiana bertoni on peräisin Keski- ja Etelä-Ameriikan puolitrooppisilta ja trooppisilta alueilta. Kasvi tunnetaan myös nimillä: makealehti, sokerilehti, hunajalehti tai, yksinkertaisesti vain, stevia. Vuosisatojen ajan ovat Brasilian ja Paraguayn Guarani heimot käyttäneet steviaa mateen ja lääkejuomien makeuttamiseen. Vuonna 1931 ranskalaiset kemistit eristivät stevialle makean maun antavat glykosiidit. Näille yhdisteille annettiin nimet: steviosiidi ja rebaudiosiidi. Ne tekevät steviasta 250-300 krt tavallista sokeria makeampaa. Stevia kestää hyvin myös kuumentamista.

Steviasta on tehty yli 200 tieteellistä tutkimusta, joista kaikki ovat osoittaneet steviosiidien turvallisuuden makeutusaineena.

Stevia maailmalla

Tänä päivänä steviaa viljellään ja käytetään sallitusti makeuttajana EU:ssa (1.12.2011 lähtien), useissa Aasian maissa, kuten Kiinassa (maailman suurin stevian tuottaja), Japanissa (maailman suurin stevian kuluttaja), Koreassa, Taiwanissa, Thaimaassa ja Malesiassa. Myös Etelä-Amerikan valtiot, Brasilia, Colombia, Paraguai ja Uruguai ovat suuria stevian kuluttajia.

Tiesitkö tämän steviasta

- Se on 100 % luonnon tuote
- Se on terveellistä makeaa
- Se on kaloritonta
- Sen glykeeminen indeksi on tasan 0
- Ei sisällä hiilihydraatteja
- Sitä on käytetty vuosisatoja
- Se on valmisteena noin 300 kertaa valkoista sokeria makeampaa, 1tl vastaa noin 250g sokeria.
- Voit käyttää sitä juomissa, leivonnaisissa, makeisissa ja kaikessa missä tavallisesti käyttäisit valkoista sokeria
- Se liukenee helposti nesteeseen ja kestää kuumentamista
- Terveellinen vaihtoehto synteettisille makeutusaineille
- Turvallinen myös diabeetikkojen käyttää